video corpo

Lapitec: a play of finishes and colours for the extension of an early 1900s, private residence

Lapitec S.p.a
Add to MyArchiExpo favorites

Renovation and extension of an early 1900s, private residence, located near the north wall of the Treviso historic centre.

The MAMA Architettura ed Ingegneria studio have been working on the renovation and extension of an early 1900s, private residence, located near the north wall of the Treviso historic centre. The team of architects planned the timely restoration of the external walls of the main building, while the interiors, from foundations to roof, were all designed in a contemporary key. Furthermore, the rear of the house was extended with a new, wooden structure covered in Lapitec®. The result is a building that unites the past with the future, while still maintaining the beauty of the original historic building.

Harmonious dualities between the historic and contemporary building

The two buildings of the residence are connected by a staircase, which starts from the historic building and leads to the new extension. In the case of the latter, the architectural studio went for a contemporary style, with a flat roof, straight, angular lines and square windows alternated by smaller, rectangular windows. All designed to create a new and interesting feature on the historic Treviso landscape.

The aesthetics and functionality of Lapitec® for the facades

For the external finishes of the historic building, the studio opted for a beige-tone Marmorino, whereas, the new building was completed using a different solution. In fact, the company used a wooden structure covered in Lapitec®, a distinctive choice for the creation of a ventilated façade. Due to the material’s characteristics, the studio chose two different finishes: the rough and dynamic Arena and ultra-smooth Urban. All the large sintered stone slabs are 12 mm thick and have been fitted using the Kerf system, invented by installers Antonello Finiture. In terms of the aesthetic, to fit in with the historic building as much as possible, the architects went for the soft tones of Bianco Crema and Roma, creating an alternating chromatic-effect that changes depending on the light at the different times of day. From a technical perspective, Lapitec® was chosen because it’s the perfect material for external coverings on buildings of every kind. The full-body, sintered stone slabs are perfectly flat, and all have the same thickness, simplifying the assembly process and providing a uniform aesthetic. Furthermore, the material is highly durable, thanks to its perfect resistance even to more extreme temperature variations and the damaging effects of UV rays. Finally, thanks to Bio Care technology, which uses titanium dioxide in the production process, Lapitec® also has exceptional, self-cleaning anti-bacterial properties, fundamental characteristics for outdoor use.

Lapitec: a play of finishes and colours for the extension of an early 1900s, private residence

Associated Trend items