Belgian Brutalist: Van Wassenhove House by Juliaan Lampens opens its doors

Juliaan Lampens
Add to MyArchiExpo favorites

At the tail end of the Brutalist movement, in 1974, the Belgian architect Juliaan Lampens completed a residence in Sint-Martens-Latem near Ghent for the teacher Albert Van Wassenhove.

Built for a single man, it was considerably different from other, larger-scale manifestations of Brutalism around the world. Devoid from the usual urban and socialist connotations, this home was envisioned for just one person in a wealthy and quiet neighbourhood. With its closed grey concrete facade and tall rear glass windows that open up to a back garden, the bunker-like house favours privacy – turning away from society and toward indoor tranquility, in harmony with nature.

Between February and October 2015, local museum Dhondt-Dhaenens renovated this singular house. 'It was more a matter of freshening it up,' says Tanguy Eeckhout, curator at the museum. 'There was almost no decay of the concrete, unlike with other Lampens buildings.'

Now, from April until October, the Van Wassenhove House will welcome architecture enthusiasts, who want to experience the home for a weekend; artists, writers and researchers can stay for longer-term residences.

The home's main feature is its open-plan design in which all residential functions are connected with the living space as the focal point. Seclusion is impossible even in the bedroom, which is simply a 1.5 m high wooden circle, open towards the concrete ceiling.

'Lampens built about 35 residential houses in his unique style,' says Angelique Campens, a member of the Juliaan Lampens non-profit who has carried out major research on the architect. His version of Brutalism 'is a purely stylistic form, with buildings primarily characterised by their rough and sculptural qualities and a material "honesty": they are often built in raw concrete, where the wooden forms reveal the in-situ casting.'

'His houses examined other, more intense ways of living,' explains Van Eeckhout. 'This is why we thought it important to preserve the building's residential function – not turn it into a museum.'

http://cdn.wallpaper.com/main/galleries/16/03/juliaan_lampens_house-00.jpg
 

http://cdn.wallpaper.com/main/galleries/16/03/juliaan_lampens_house-00.jpg

 

Located in Sint-Martens-Latem near Ghent, the house was designed for a single man and sits within a rich and quiet leafy neighbourhood

 

Its grey concrete facade has few openings. The garden features a small pond that collects rain water

 

The bunker-like structure was designed to favour privacy, orientated towards the nature

 

The house has recently been renovated by local museum Dhondt-Dhaenens

 

Bearing the signature of its creator, the house was in good state of preservation

Related Searches