fran silvestre nestles expansive pool house in the woods of valencia

fran silvestre arquitectos
Add to MyArchiExpo favorites

fran silvestre arquitectos has shared their most recent residential project which simultaneously contrasts and responds to its green environment in paterna, valencia.

‘house between the pine forest’ belongs to a family of several generations; the architecture of the original residence became inconsistent due to the culmination of interventions that had taken place over the years using different construction systems.with the newly renovated dwelling, the design team at fran silvestre arquitectos planned each room to embody a moment of the family’s life. this conceptual method influenced the organization, size and program of the resulting build. two large square volumes overlap of top of each other to form an overhang over the marble terrace area which leads to the outside pool. inside, one end of the ground floor level contains the home’s communal activities, meanwhile, the other end is occupied by a gym, sauna and indoor pool. above, there are two large en-suite bedrooms, one of which adjoins a roof terrace that overlooks the surrounding forest at the rear of the property.

throughout the home, the use of white marble and high-end finishes have been adopted to emphasize the succession of clean lines and sharp edges. the glossy interior respects the intermediate levels system producing a large spatial heterogeneity in rooms with a wide variety of sizes and heights. furthermore, a series of smaller sun-lit courtyards occupy the inbetween and narrow spaces – referencing a layout seen in traditional mediterrean architecture.

fran silvestre nestles expansive pool house in the woods of valencia