Sala Beckett

Flores & Prats Architects
Favorites

A cultural space designed by Flores & Prats stems from the spatial and decorative qualities of the existing building, a part of Barcelona’s city identity.

The design by Flores & Prats stems from the spatial and decorative qualities of the existing building, a part of the identity assumed by the city of Barcelona at a time when the workers’ associations emerged along with their surprising capacity to create space for entertainment. Each significant element has been carefully collected, from the frames to the doors, the polychrome tiles, rose windows, the stratifications in the masonry fabric and the plasterwork. The design process included an in-depth study of the environmental characteristics, identified and developed through numerous drawings and detailed study models.The building is located at the intersection of Carrer de Pere IV and Carrer de Batista, in the heart of Poblenou. The corner opening in the facade makes the activities carried out on the inside visible and accessible. Most of the rooms located on the ground floor are used for public activities and this establishes a relationship of continuity with the urban fabric.

Characterized by high spatial articulation and surprising vivacity, the ground floor also has rooms that are not accessible to the public, such as offices and changing rooms for the performers. Rehearsal rooms are located on the first floor along with another larger room, the former ballroom, which can be used both as a workshop and as a second space for performances. Other rehearsal rooms and service areas are found on the second floor.

Sala Beckett