o-office renovates work studio in a plant house with glass and steel

o-office architects
Favorites

chinese practice o-office shared with us one of their newest projects completed in january of this year, the work studio in a plant house located in guangzhou, china.

chinese practice o-office shared with us one of their newest projects completed in january of this year, the work studio in a plant house located in guangzhou, china. the space was renovated from a previously built green house for a local landscape design firm, using characteristics from the existing structure to help re-define the use for an office. the plant house was built on the south-facing slope of a gentle hill, utilizing a lightweight steel structure to support a sawtooth-like pitched roof canopy that acts as a giant glass house, enjoying the constant illumination of natural light throughout the day.

o-office maintained the existing structure and ventilation systems to preserve the aesthetic and semi-outdoor ambiance of the interior, fitting for the landscape design firm. the lower level consists of an open floor plan with polished concrete floors and and a central staircase that functions as planter and seating area. this floor is meant to be used for larger gatherings within the studio- its flexibility lends to a multi-functional environment that enjoys a covered exterior-like ambiance. on the second level, fully sealed acclimatized rooms functioning as independent constructions floating above serve as work areas for smaller management teams and projects. with a combination of opaque a transparent walls these rooms offer some visual and acoustic privacy from the main space below while benefiting from the greenhouse aesthetic and natural light.

glass partitions and porous upper level ensure natural daylight reaches every area of the building. the various reflective materials and muted white surfaces are offset by the various clusters of plants spread throughout the space. slender steel and wood structural elements framing walls, doors, and windows maintain the greenhouse aesthetic and keep the interior free of visual clutter. three large heteropanax trees growing on the ground floor are left intact, helping to define the entry foyer, reaching clear to the upper level.

o-office renovates work studio in a plant house with glass and steel