graham baba architects conceive an exposed structure for washington fruit & produce co.

graham baba architects
Favorites

surrounded by the world’s most high-tech fruit packing warehouses, the 16,500-square-foot washington fruit & produce co. headquarters conceived by graham baba architects, is as an oasis amidst a sea of concrete and low-lying brush landscape.

surrounded by the world’s most high-tech fruit packing warehouses, the 16,500-square-foot washington fruit & produce co. headquarters conceived by graham baba architects, is as an oasis amidst a sea of concrete and low-lying brush landscape. tucked behind landforms and site walls, the courtyard-focused office complex provides a refuge from the noise and activity of the industrial processing yards nearby.

taking its design cue from an aging barn that the client had identified as a favorite, the concept seeks to capture the essence of an utilitarian agricultural aesthetic. a simple exposed structure that employs a limited material palette and natural patina was chosen by graham baba architects for the construction.

the l-shaped building which won the 2016 AIA Northwest and Pacific Region Honor Award, is nested into the landscape through the use of board-formed concrete site walls and earthen berms that wrap the perimeter to form a central, landscaped courtyard. when crossing the courtyard via a boardwalk, the visitor is embraced by a fully-glazed facade, punctuated by a series of wood columns that march across the building in regular intervals. the boardwalk aligns with an off-set building entry, which is formed as a wood-wrapped passageway inserted into the glazed facade.

the building recalls its agricultural roots by pulling the 18-foot-tall scissored glu-lam structural columns to the outside, revealing the physics of its construction and enabling the 175-foot-long interior volume to be column free. topped with 68-foot-long exposed truss girders, the interior reaches 20-feet at its peak. the repetitive nature of the structure ensured easy fabrication and assembly, saving costs and resources. the north-facing courtyard facade is glazed along its length, visually extending the interior space into the courtyard. interior light is balanced via a long clerestory dormer on the south, while the extensive use of large, south-facing overhangs and high efficiency glazing limits summer heat gain.

daylight-filled interiors are complemented by a warm, simple palette of natural materials. private offices line the south wall, while conference spaces and back-of-house functions are set in wood-clad boxes. interior furnishings terminate well below the ceiling. the open feeling of the structure is reinforced by keeping furnishings low and allowing them to float within the space. lighting consists of custom-designed uplights, which keep the ceiling plane tidy. a raised flooring system further ensures that the clean aesthetic is preserved and free of cabling. the deep agricultural roots of both the company and location underlie the simple design concept and attention to detail throughout the project.

graham baba architects conceive an exposed structure for washington fruit & produce co.