residential complex by studio madouh questions archetypal kuwaiti architecture

studio madouh
Favorites

in kuwait city, studio madouh has completed a residential complex that seeks to question the homogenization of urban environments.

in kuwait city, studio madouh has completed a residential complex that seeks to question the homogenization of urban environments. named ‘residential nasima’, the development blends into the existing urban fabric — a gesture intended to help preserve the region’s culture while still allowing progress. ‘as kuwait city moves towards drastic and rapid modernization, the architectural values that should protect the culture, traditions of the city, and the individual are starting to disintegrate,’ say the architects.

in the layout of the scheme, studio madouh references both the natural landscape and historic urban clusters. the design, and its configuration, confronts two archetypes seen throughout the region: standard, rectilinear, symmetrical city plot dimensions, and the use of native stone and white concrete. ‘the design works backwards from the basic volume of the zoning envelope — essentially the cube,’ explains the design team. ‘then the monolithic volume is chiseled through a series of cuts informing internal use, sun shading, and access.’

containing eight individual properties, ‘residential nasima’ encompasses over 4,000 square meters of built area. ‘the forceful exterior voids are cut into the building envelope, celebrating a reading of interior program and shading as well as allowing natural light,’ continues studio madouh. ‘individual housing units are in filled into the larger site massing, allowing a medium between privacy and open public views.’

residential complex by studio madouh questions archetypal kuwaiti architecture