GIJS VAN VAERENBERGH INSTALLS ONE KILOMETER OF STEEL PATHWAYS AT A DISUSED MINE

GIJS VAN VAERENBERGH
Add to MyArchiExpo favorites

Belgium's C-MINE Art Center gets a life-sized labyrinth for the summer season

Young Belgian art and architecture duo Pieterjan Gijs and Arnout van Vaerenbergh of Gijs Van Vaerenbergh have created a steel labyrinth for the C-Mine Art Center in Genk, Belgium. The C-Mine Art Center is a former coal mine that has been transformed into a hub of creativity. It is at once cultural center, design center, cinema and incubator for young designers. For the next few months, this immersive installation will take over the C-Mine’s courtyard and invite visitors to lose themselves inside.

The maze encompasses one kilometer of paths within its 5-meter-high steel walls. As visitors meander through the corridors, geometric cut-outs reveal views of the surroundings and serve as points of orientation along the way. Visitors are also invited to climb the pit heads that cover the abandoned mine shafts to view the labyrinth from above. The experience challenges the visitor’s experience of space, while providing artistic perspectives that surprise, inspire and delight. It will be open to the public until September 30th.

GIJS VAN VAERENBERGH INSTALLS ONE KILOMETER OF STEEL PATHWAYS AT A DISUSED MINE