DAVINES VILLAGE - PARMA, ITALY

Matteo Thun
Add to MyArchiExpo favorites

A village, a glasshouse, a factory. Melting traditional rural shapes and innovative volumes around a greenhouse. Functionality and welfare of employees.

The point of departure? Create a complex with maximum architectural transparency and provide

every working station with a view of the green areas by using a minimum amount of masonry

elements.

The architecture of the DAVINES's new headquarters and manufacturing, packaging, storage

facility and skin care brand [Comfort Zone] is designed to create a family-working environment.

The headquarter and offices are conceived as a village of inviting two-storey houses inspired

by archetypes, grouped around a lush flower-garden.

The "greenhouse", characterized by a modern and light architectural style, made from glass

and super thin steel, forms the heart of the complex and houses the co-working areas, the

restaurant and bar for the employees.

Press Contact:

The shapes of the office houses made from natural oak wood with titanium zinc roofs are

reduced to the max and are flooded with light by using a particular glass that avoids colour

distortions. Surrounded by green areas the project includes laboratories designed as open,

transparent spaces to the garden, education zones for hairdresser and aestheticians’ training,

control rooms and a skin bar where [comfort zone] products can be tested. Prefabricated with

self-cleaning cement facades, the warehouse is structured in white and grey with polycarbonate

and zinc panels and is protected by a hilly terrain that faces the motorway.

Vegetation is the common denominator of the project. In constant and harmonious dialogue with

the architecture, the green areas reveal themselves in all their beauty and include two internal

courtyards, the scientific vegetable garden, and a large garden surrounding the buildings and

the Green Kilometre along the highway.

FACTS:

Architecture: Matteo Thun & Partners, technical director Luca Colombo

Landscape architect: Del Buono Gazerwitz

Interior Design: Molteni & C|Dada Contract Division design by Monica Signani

• 80.000 square meters

• 11.000 square meters dedicated to offices, training, research and development laboratory,

production plant, warehouse, central greenhouse for restaurant and co-working areas

Sustainable energy, waste reduction, optimization of natural resources, and saving of nonrenewable ones:

• Building and Energy Management System (BEMS) providing sustainability protocols in order

to minimize energy consumption and use of artificial lighting.

• Energy needs of the DAVINES Villages are completely met by 100% certified renewable

sources, such as photovoltaic panels, a solar thermal system, and a geothermal system.

• Organic waste from the restaurant is used in the garden, composting through a dehydration

system, all organic waste is reused to fertilize the green areas.

DAVINES VILLAGE - PARMA, ITALY
DAVINES VILLAGE - PARMA, ITALY

A village, a glasshouse, a factory. Traditional rural shapes and innovative volumes merge around a greenhouse. Functionality and welfare for DAVINES’s employees. The point of departure? Create a complex with maximum architectural transparency and provide every working station with a view of the green areas by using a minimum amount of masonry elements. The architecture of the DAVINES's new headquarters and manufacturing, packaging, storage facility and skin care brand [Comfort Zone] is designed to create a family-working environment. The headquarter and offices are conceived as a village of inviting two-storey houses inspired by archetypes, grouped around a lush flower-garden. The "greenhouse", characterized by a modern and light architectural style, made from glass and super thin steel, forms the heart of the complex and houses the co-working areas, the restaurant and bar for the employees.