Solar-powered Vreugdenhil office earns BREEAM-NL Outstanding for its low energy footprint

Maas Architecten
Add to MyArchiExpo favorites

Dutch firm Maas Architecten completed a new office that’s not only beautiful, but also so energy-efficient it earned a five-star BREEAM-NL rating. Commissioned by Dutch dairy products manufacturer Vreugdenhil, the solar-powered 2,850-square-meter head office in Nijkerk, the Netherlands offers a comfortable and eco-friendly work environment aimed at reducing the absenteeism rate.

Triangular in plan, Vreugdenhil’s new head office is built like a work of art that eschews hard corners for rounded edges for a sculptural appearance. Curved glazing wraps around the building to let in copious amounts of natural light that reflect off the mostly white interior surfaces. The office’s most eye-catching feature is the grand spiraling staircase that wraps around a live tree in the center and ascends a light-filled triangular atrium. The office spaces that branch off of the staircase are flexible and designed to encourage employees to socialize and collaborate.

In addition to incorporating natural light to minimize dependence on electricity, the energy-efficient building also includes an intelligent climate control system, a 170-panel solar array system, rainwater collection reused to flush the toilets, and a thermal energy storage system that heats and cools the building. The new office’s comfortable and attractive environment is also aimed to help the company reach its 2020 target to reduce the absenteeism rate to below 4%.

Solar-powered Vreugdenhil office earns BREEAM-NL Outstanding for its low energy footprint